Energi og indeklima
Energiforbrug
Når vi projekterer et nyt byggeri eller planlægger renoverings- og ombygningsprojekter, arbejder vi med en bygnings forventede energiforbrug til drift af bygningen. Her beregner vi en energiramme, som er en vurdering af en bygnings forventede energiforbrug baseret på bygningens konstruktion og systemer. Energirammen beregnes for det samlede bygningsareal.
En ejendoms energieffektivitet regulerer og optimerer vi ved hjælp af en varmetabsramme, som sørger for at reducere energispild i en bygning. En varmetabsramme definerer det maksimale tilladte varmetab gennem bygningskomponenter som vægge vinduer og tag.
Indeklima
Indeklimaet i en ejendom har stor betydning for komfort og velvære hos de mennesker, der bor eller arbejder i den. Derfor stiller bygningsreglementet helt konkrete krav til det samlede indeklima.
Indeklimaet påvirkes af temperaturer, luftfugtighed, ventilation og dagslys, og til vurdering af indeklima i boliger, kontorer og erhverv anvender vi BSim, som er et simuleringsprogram, der via dynamiske termiske beregninger giver et overblik over det fremtidige indeklima i en bygning, også kaldet en indeklimasimulering.
Bæredygtighed
Tæt forbundet med en bygnings forbrug, både før, under og efter udførelse, er fokus på ressourcer.
For en bæredygtig tilgang til byggeriet, skal vi tænke det bæredygtige aspekt ind i de indledende faser. På lige fod med tid, økonomi og kvalitet, arbejder vi med bæredygtighed som et fjerde fokus. Vi tilbyder gerne en dialog mens dit projekt fortsat er på idéstadiet, om det er nybyg eller renovering.
Vi rådgiver særligt inden for de ingeniørfaglige områder, herunder geometri, opbygning og materialevalg.
LCA sætter retning for fremtiden
Livscyklusvurdering (LCA) blev i januar 2023 en obligatorisk del af bygningsreglementets krav til nybyggeri. For nybyggeri over 1.000 m2 blev der desuden indført grænseværdier på 12 kg CO2 ækvivalenter/m2/år.
En LCA-beregning omfatter en bygnings klimabelastning igennem hele dens levetid. Som led i den nationale strategi for bæredygtigt byggeri, skærpes kravene i årene fra 2023 til 2029.
Hvor langt de fleste byggeprojekter, vi ser i dag, overholder den gældende grænseværdi for CO2-udledning, så bliver udfordringen større i de kommende år, hvor grænseværdien skærpes betydeligt.
En dialog mellem bygherre og rådgiver i de indledende faser bliver afgørende for projekters bygbarhed i årene fremover.
Vi hjælper dig gerne med udarbejdelsen af LCA på dit byggeri. Læs mere om gældende og kommende grænseværdier hos Social- og boligstyrelsen:
Bæredygtigt byggeri og certificeringsordninger
Vi rådgiver inden for følgende områder:
-
LCA
-
EU-taksonomi
-
DGNB
-
Den frivillige bæredygtighedsklasse
-
Svanemærket
Vi kan også tilbyde
Ud over rådgivning om energi og indeklima tilbyder vi en række supplerende rådgivningsydelser, der kan hjælpe dig med at optimere dit projekt fra start til slut. Vores team står klar til at hjælpe dig med både planlægning og udførelse.
Se disse rådgivningsydelser
Interesseret i at høre mere om Energi og indeklima?
Vi vil gerne høre fra dig. Stil dit spørgsmål til en af vores dygtige medarbejder – du er også velkommen til at ringe til vores hovednummer eller sende en e-mail: